2020-03-20 10:36:09• hírek • Bajnai Botond

Sikerrel ültethetünk gyümölcsfát még ebben a hónapban

Ahogy jön a felmelegedés, úgy csökken a frissen ültetett gyümölcsfák megfoganásának esélye: miután a csemeték megkezdik a virágzást már nehéz lesz sikerrel ültetni.

Hetek óta árulják a különböző gyümölcsfacsemetéket a nagypiacon, a szatmárhegyi Sándor Lajos és felesége három hete kezdte értékesíteni saját maguk által termesztett csemetéket.

Elmondásuk szerint még egy jó hetet lesz érdemes kinn maradniuk a facsemetékkel, ugyanis áprilistól már nem biztos, hogy megfogannak az új ültetések. Ezt azzal magyarázzák, hogy az időjárás felmelegedésével felgyorsulnak a facsemeték biológiai folyamatai, és ha túl későn kerülnek a földbe, nem lesz idejük, hogy a gyökerek megfoganjanak és a fejlődő fát táplálékkal lássák el. Éppen ezért a tavaszi ültetés főként a kisebb facsemetéknek kedvez, mert azok még ilyenkor biztosan megfogannak, viszont a nagyobbacska fák megmaradási esélyei már most is kérdésesek.

„Ilyenkor kis csemetéket érdemes ültetni, a nagyokat inkább ősszel, mert a lehűléssel azok biológiai folyamatai is lassulnak, és a megfoganás esélye is nagyobb lesz. Mi ilyenkor már csak a kisebb csemetéket ajánljuk, azok nagy eséllyel fognak megfoganni, ha a márciusi hónap végéig a földbe kerülnek” – fogalmaznak a termesztők.

Az ültetés nem túl bonyolult, egy 50x50 centiméteres gödörbe állítsuk be a fát, húzzunk rá földet, és locsoljuk meg. A locsolás nagyon fontos – tették hozzá a szakemberek.

Ami az árukínálatot illeti legalább 7 fajta szilva, 9 fajta alma, körte, cseresznye, kajszi- és őszibarackfák vannak szép számban a piacon, de árulnak még törpefákat, különböző cserjéket és dísznövényeket is. Így találni szőlőt, málnát, fekete ribizlit, berkenyét, aróniát, levendulát és számos más növényt is.



 

A vásárlókedv gyenge

A két szakember azt is elárulta, hogy idén a vásárlókedv elég gyenge. Nem elég, hogy a járványügyi szigorítások miatt kevesebben járnak-kelnek most a piacon, ami miatt szintén sok vásárlót vesztenek, de az elmúlt hetek esőzései miatt kevesen fognak bele most a kertészkedésbe. „A sok eső miatt sár keletkezett, a pocsolyában pedig senki nem kertészkedik szívesen” – tette hozzá a házaspár.

Ami az árakat illeti, azt idén sem növelték, egy facsemete, ahogy már évek óta, most is 10 lejbe kerül, viszont ami sajnálatos, a sok viszont eladó megnehezíti a termelők dolgát. A sok külföldről behozott facsemete csábító a vásárlók számára, mivel azok szépek, egyenesek, míg a hazai, otthon termesztett fák között vannak görbék, kevésbé esztétikusak, viszont arra senki nem gondol, hogy a hazai talajban termesztett fa, hasonló körülmények között könnyebben meg is marad – mutaott rá a szakember.

Sándor Lajos úgy véli, a piacon nagyobb megbecsülést kellene érdemeljenek a termelők, de úgy tűnik belőlük vannak mára már kevesebben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: